Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co podajemy dzieciom do zjedzenia, przyczynia się do kształtowania ich przyszłych kulinarnych upodobań i nawyków. Dlatego też zrodził się pomysł na stworzenie innowacji pedagogicznej, która ma na celu zwrócenie uwagi na jakość jedzenia oraz jego rolę dla zdrowia i edukacji dzieci.
Program innowacji będzie uświadamiać dzieciom, że same mogą decydować czy chcą jeść zdrowo, mogą przekonać się, że gotowanie jest łatwe i przyjemne. Samodzielnie wyhodują przyprawy (zioła), których potem będą używać. Opanują także technikę prawidłowego jedzenia, bezpiecznego posługiwania się sztućcami, przezwyciężania uprzedzeń do potraw, a także higienę spożywania produktów, nakładania potraw, samodzielnego wykonywania posiłków. Poznają zasady savoir-vivre'u takie jak nakrywanie i podawanie do stołu jedzenia, sposobu ułożenia sztućców, serwetek. Takie umiejętności należy rozwijać i doskonalić ciągle. Ważne jest, aby dzieci znały i stosowały zasady właściwego spożywania posiłków, wspólnie z rówieśnikami w szkole, ale też w domu z rodziną – przy stole, a nie przed telewizorem, jak to najczęściej bywa. Program umożliwia również nauczenie dzieci pracy w grupie, podziału obowiązków i dogodnego rozplanowania czasu potrzebnego do przygotowania potrawy. Dzieci mają możliwość nauczenia się zasad zdrowego odżywiania zgodnej z Nową Piramidą Żywieniową.
{morfeo 243}