Wylewanie zużytego oleju do zlewu czy toalety jest szkodliwe dla środowiska naturalnego oraz powoduje awarie sieci kanalizacyjnej.
Na terenie naszej szkoły, przy wejściu od strony szatni, zlokalizowany został pojemnik przeznaczony do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego. Jakie rodzaje olejów i tłuszczów możemy segregować? Mogą to być oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, palmowe, oliwa z oliwek, a także tłuszcze stałe, jak masło, margaryna czy smalec. Jak poprawnie przygotować oleje i tłuszcze do segregacji? Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać do plastikowej butelki typu PET (np. po wodzie, mleku, detergentach). Nigdy nie należy wlewać gorącego oleju do butelki PET, może się stopić i spalić. Do butelki można wlewać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, nie ma znaczenia, że zawierają resztki przypraw czy cząstki jedzenia. Pełną butelkę należy wyrzucić do specjalnego pojemnika do segregacji zużytego oleju i tłuszczu, w kolorze czarnym z pomarańczowym wiekiem. Rozmieszczenie wszystkich pojemników na terenie naszej gminy można sprawdzić na mapie: www.segregujolej.pl/mapa