„Im zdrowiej je Jaś, tym zdrowiej Jan będzie jadł”
W naszej szkole realizowaliśmy ogólnopolski program edukacyjny dla klas I-III "5 porcji warzyw, owoców lub soku". W ramach realizacji projektu szkoła otrzymała atrakcyjne materiały edukacyjne dla nauczycieli i dzieci.
Zajęcia były realizowane w klasach I-III, przez panie : Anastazję Gajewską, Wiolettę Szymiec, Monikę Sułkowską. Celem kampanii społecznej "5 porcji warzyw, owoców lub soku" było propagowanie zdrowej, zbalansowanej diety - bogatej w warzywa, owoce oraz soki - i zachęcanie do jej stosowania. Jak przystało na Szkołę Promującą Zdrowie aktywnie realizowaliśmy różnorodne działania zmierzające do wzrostu spożycia przez naszych uczniów owoców, warzyw i soków. Wspierali nas w tym organizatorzy programu, pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Głównego Inspektora Sanitarnego, a także wszystkich Wojewódzkich Kuratorów Oświaty, dzięki którym uczniowie systematycznie otrzymywali owoce, warzywa lub soki. Projekt był sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz ze środków wszystkich członków Stowarzyszenia KUPS. Nasze działania nad wdrażaniem programu zaczęły się od zamieszczenia informacji o jego realizacji na stronie internetowej naszej szkoły i na tablicach informacyjnych placówki. Następnie po otrzymaniu przez dzieci książeczek z materiałami edukacyjnymi w każdej klasie odbyły się zajęcia nt: " Owocowo-warzywna porcja zdrowia”, „Misja -"Witaminy", „Warzywno-owocowa podróż Ali i Jasia”, „ Co wiemy o zdrowym odżywianiu?”. Na kolejnych zajęciach uczniowie dowiadywali się coraz więcej o owocach i warzywach. Korzystali z zamieszczonych na stronie internetowej programu wiadomości i zabaw edukacyjnych. Wiele radości i satysfakcji dały uczniom zajęcia praktyczne polegające na samodzielnym wykonywaniu soków, kanapek, czy sałatek z warzyw i owoców. W szkole została wykonana wystawka prac plastycznych, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem nie tylko wśród uczniów, ale również wśród nauczycieli i rodziców. Na zmianę nawyków żywieniowych na lepsze zdrowsze dla dzieci mają ogromny wpływ rodzice. To oni są najlepszym przykładem i autorytetem dla swych dzieci. Mając tą świadomość zwróciliśmy się z prośbą do rodziców o wsparcie w realizacji zadań. Podczas spotkań z rodzicami wychowawczynie zapoznały rodziców z zadaniami programu i przekazały im materiały informacyjne dotyczące programu. Podczas kolejnych spotkań rodzice byli zapoznawani z realizacją kolejnych zadań. Zdecydowana większość dzieci wie, co to jest porcja warzyw i owoców. Znacznie wzrosła również wiedza na temat wartości odżywczych owoców i warzyw. Na podstawie obserwacji można stwierdzić, że dużo więcej dzieci na drugie śniadanie zjada owoce, warzywa i pije sok. Zdecydowana większość dzieci, wie dlaczego należy jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Można zdecydowanie stwierdzić, że realizacja programu w naszej szkole odniosła sukces.
{morfeo 89}