Kto z Was nie lubi rogalików? Na lekcji historii mieliśmy okazję poznać historię rogalika i go skosztować. Croissant brzmi francusko, ale z Francji nie pochodzi. Legenda głosi, że pierwsze rogaliki zostały upieczone w 1683 roku, przez wiedeńskich piekarzy dla uczczenia zwycięstwa króla Jana III Sobieskiego nad Imperium Osmańskim w bitwie pod Wiedniem (1683).

Kształtem przypominały półksiężyc znajdujący się na fladze Imperium.Do Francji rogaliki sprowadziła Maria Antonina, która była miłośniczką słodkościi przywiozła ten przysmak z Austrii. Do czasów Rewolucji Francuskiej wypiek ten znany był wyłącznie arystokracji. Podobno w czasie rewolucji królowa powiedziała - „Nie ma chleba? Niech jedzą ciastka”. Od tego czasu croissanty stały się bardzo popularne i stały się symbolem Francji. Francuzi spożywają je na śniadanie popijając kawą. Idealny rogalik jest tak kruchy, że się sypie i robi sporo bałaganu.
Smacznego! Uczniowie klasy 4